keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Läste du artikeln? "Kimito får nytt seniorboende"





I husets första våning ryms matsal och sex bostäder, säger fr.v. Kristina Österberg, Patrik Sjöblom och Kurt Westberg

I husets första våning ryms matsal och sex bostäder, säger fr.v. Kristina Österberg, Patrik Sjöblom och Kurt Westberg

Efter att 2009 ha startat en boendeenhet i Västanfjärds gamla bankhus och i fjol en till i Vretas gamla posthus så tar nu företagaren Patrik Sjöblom itu med att förvandla Kimitos gamla bibliotek.
– Det ska bli ett boende för seniorer som klarar sig mestadels själva men också för mer hjälpbehövande klienter, säger han.
Seniorerna får fem bostäder i husets bostadsflygel. De som vill kan hyra in sig privat och sedan välja vilken service de dessutom vill ha – till exempel kan de om de så vill äta i matsalen. Den inreds i första våningen. Här blir det sju bostäder på 35 kvadratmeter med eget badrum för mer hjälpbehövande klienter. Vanligen skickas sådana till Sjöbloms boendeenheter via sina hemkommuner
– Här i första våningen finns 400 kvadratmeter och inga bärande väggar. Det är rätt tacksamt, vi kan sätta mellanväggarna där vi vill, säger byggmästare Kurt Westberg.
Han håller nu på och planerar ombyggnaden. Efter att man har fått bygglov startar det praktiska arbetet. Med god tur kan huset vara inflyttningsklart i vinter.
Men det är dåliga tider, få vill starta nya företag?
– Visserligen men det har varit dåliga tider ända sedan jag startade den första enheten i Västanfjärd. Samtidigt finns det allt flera hjälpbehövande. De som for illa under 1990-talets recession har nu sällskap av dem som har råkat illa ut och fått mentala problem i samband med vår nuvarande recession, säger Sjöblom.
Dessutom har många hunnit få problem under åren mellan recessionerna. Sjöbloms företag tar emot till exempel missbrukare efter att den akuta fasen och sjukhusvården är över, och medicineringen klar. Också demenspatienter sköts här.
– I Västanfjärd har vi en sådan lösning att en dement äldre person som bor i huset bredvid vår enhet  har en ”varningsklocka” på sin ytterdörr kopplad till vår telefon. Om den ringer mitt i natten går vi och tittar om personen i fråga eventuellt tänker sig ut i mörkret. Det är ett enkelt arrangemang men det har fungerat bra, säger Sjöblom.

Sedan KImitobibban för ett par år sedan flyttade till Vill Lande står huset tomt.

Sedan KImitobibban för ett par år sedan flyttade till Vill Lande står huset tomt.

Sjöblom har i ett års tid förhandlat om att få köpa Kimitos gamla bibliotekshuset eftersom det ligger så centralt.
– I hög- och radhusen i grannskapet finns många äldre som kanske vill köpa den hemtjänst som vi kommer att erbjuda – det vill säga hjälp enligt behov. Då är det viktigt att nämna att de som har ett diagnosticerat hjälpbehov kan köpa hjälpen av oss utan moms, säger Sjöblom.
Den nya enheten i före detta bibliotekshuset kommer att ha vårdpersonal på plats dygnet runt. Något lov att starta enheten finns förstås ännu inte. Ombyggnaden måste vara klar innan Sjöblom kan ansöka om lovet.
– Vi hoppas på gott samarbete åtminstone med Kimitoöns kommun. Den 27 maj har vi av kommunen blivit inbjudna att presentera våra planer, säger ansvariga sjukskötaren Kristina Österberg.
Sjöblom köpte huset av Lokal-Tapiola, som Kimitoöns försäkringsförening numera är en del av. Huset byggdes på 1950-talet som affär för det lokala handelslaget.
– Jag minns att det hagelgevär, som jag fick som 15-åring, beställdes hit. Skolböcker såldes också här, vi har hittat ett gammalt lager. Egentligen såldes det mesta här i äkta handelslagsstil, säger Sjöblom.
Också spannmålstorken, som står på samma cirka 7 000 kvm stora område, ingick i köpet. Alla delar av torken är uthyrda som bland annat förråd för byggfirmor.

Christian Liljefors trivs bra med renoveringsarbetet

Christian Liljefors trivs bra med renoveringsarbetet



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti